PhpStorm: Synchronizace nastavení mezi více počítači

V poslední době se mnoho firem, vzhledem k aktuální situaci v ČR, rozhodlo přesunout co nejvíce svých kolegů na home office. To klade v první řadě zejména nároky na udržení efektivity práce. Co se programátorů týče, tak jejich efektivitu do značné míry ovlivňuje IDE, které používají. Proto je důležité mít vývojové prostředí na domácím stroji co nejpodobnější tomu v kanceláři. Již několik posledních let jsou populární nástroje od JetBrainsu mezi něž neodmyslitelně patří i PhpStorm, proto jsem se na ně v tomto článku zaměřil.

Možnosti synchronizace nastavení pro PhpStorm

  1. Synchronizace přes JetBrains Account
  2. Export nastavení do ZIP souboru
  3. Synchronizace pomocí vlastního git repozitáře

Hlavní devizu synchronizace pomocí vlastního repozitáře spatřuji ve skutečnosti, že máme vše plně pod kontrolou a máme přehled o změnách, které byly provedeny – tj. jsme schopni se snadno vracet do předchozích stavů. Tento postup je určitě také nejvýhodnější pokud plánujete se svými spolupracovníky sdílet stejné nastavení, a tím např. vynutit snazší dodržování code standardu.

Pro účely tohoto článku použiji privátní repozitář na GitHubu.

Synchronizace pomocí vlastního git repozitáře

První část tohoto návodu provádíme na počítači, ze kterého chceme konfiguraci duplikovat na jiné stoje.

  1. Vytvoříme si prázdný repozitář na GitHubu
  2. V PhpStormu klineme na File -> Settings Repository
  3. Do dialogového okna zadáme klonování repozitáře (Pokud používáte program Pageant nebo jiný autentifikátor můžete použít klonování přes SSH, v opačném případě si musíme vystačit s HTTPS)
    Dialogové okno pro výběr cesty ke vzdálenému repozitáři v PhpStormu
  4. Klikneme na Overwrite Remote
    • dojde k exportu nastavení do zvoleného git repozitáře
    • pokud jsme zadali cestu k repozitáři ve formátu HTTPS musíme ještě zadat token (GitHub: Settings -> Developer settings -> Personal access token)
  5. Zkontrolujeme, že ve vzdáleném repozitáři jsou nahrané změny
  6. Na dalších PC pokračujeme krokem 2, jenom nakonec zvolíme možnost Overwrite Local
  7. Při zapínání / vypínání programu by mělo docházet k automatické synchronizaci se vzdáleným repozitářem

Nastavení synchronizace

Další parametry synchronizace je možné provést v nastavení (Ctrl + Alt +S).

Tools -> Settings repository

Poznámky: Tento postup by měl být aplikovatelný i na ostatní vývojová prostředí od společnosti JetBrains. Tento návod je aktuální k verzi programu 2019.3.X

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *